niedziela, 10 stycznia 2016

Flaczki z boczniaków



Witajcie :) 
Jak pewnie zauważyliście, od jakiegoś czasu jesteśmy wielbicielkami książki "Jadłonomia" Marty Dymek. Więc nie może Was dziwić kolejny przepis jej autorstwa na naszym blogu. Obie nie lubimy tradycyjnych flaków, a i doświadczenie z boczniakami również mamy znikome. Dlatego też musiałyśmy spróbować flaczków wegetariańskich. I wiecie co, są one znacznie bardziej przyswajalne niż te mięsne ;) 


Składniki:
500g boczniaków
marchewka
pietruszka
cebula
mały seler
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1,5 łyżeczki majeranku
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki lubczyku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 l wody lub bulionu warzywnego

Przygotowanie:
1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler obrać i pokroić w kostkę. Boczniaka oczyścić papierowym ręcznikiem z pozostałości ziemie i pokroić lub porwać w cienkie paski.


2. W garnku rozgrzać olej. Najpierw podsmaż przez minutę samą cebulę, a następnie wrzuć pozostałe warzywa i grzyby wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Duś całość na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając zawartość garnka.

3. Po upływie tego czasu dodaj pozostałe przyprawy, wodę i łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem.

*Jeśli chcesz by zupa miała bardziej intensywny smak zastąp wodę bulionem warzywnym, lub (jak radzi Marta Dymek) dodaj 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego ze szczyptą chili.


Nasze oceny:

Basia: Flaczki z boczniaków to ciekawa propozycja dla osób, które nie przepadają za mięsnymi flakami. Chętnie zjem je ponownie. Moja ocena: 8/10.

Julka: Boczniaki okazały się naprawdę sycące, choć wolę je w wersji smażonej lub grillowanej. Następnym razem dodam do flaków bulion warzywny dla podbicia smaku. Moja ocena: 7/10.


12 komentarzy:

  1. Jadłam takie kiedyś u cioci, naprawdę pyszna zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis, ja też nie lubię tradycyjnych flaków. A te zapewne przypadły by mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o tym i bardzo chciałabym tego przepisu spróbować! Fenomenalnie to wygląda :}

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę! Niby nie zachęca, ale bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym spróbowała takiej wegetariańskiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam flaczków w takiej wersji, ale na 100% wiem, że te bardziej by mi smakowały niż tradycyjne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię bardzo, zarówno te jak i w sojowej wersji :)
    Za to tradycyjne by mi przez gardło nie przeszły

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią spróbuje, tradycyjne tez lubie

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł! Muszą być pyszne takie flaki :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter